Dünyanın ve evrenin değişik konularına farklı bakışlar getiren blog.
Kategori: Ekonomi & Para Kazanma
“Gidişat, dolar, Türk lirası, altın…” derken ekonomi meraklısı mı oldunuz? Veya “Kolay Yollardan Oturduğunuz Yerde Para Kazanmak” mı istiyorsunuz? O zaman olmanız gereken yerdesiniz.
Whatsaround nedir? Sosyal medyayı kullanırken para kazanmanızı sağlayan bir sistemdir. Fotoğraf çektikçe, fotoğraf paylaştıkça para kazanacaksınız. Dalga geçmiyoruz, bir çok kişinin özendiği gibi sadece sevdiğiniz işi yaparken para kazanacaksınız. Whatsaround nedir hakkında detaylara geçersek;
Emin Çapa, bilirsiniz ünlü Türk ekonomisti kendisi. Tüm medya dolar düşüyor, enflasyonla top yekün mücadele var (hani şu mağazalarda gördüğünüz top yekün mücadele olayı) diye pembe tablo çizerken, sayın Emin Çapa da bizim burada aylardır anlattığımız şeylere paralel şeyler anlatmış. Nelerden bahsetmemiş ki… Videoyu aşağıya koydum ama bu sitede anlattığımız şeylere paralel şeyler anlatmış Emin Çapa.
Dünyayı kim yönetiyor dersiniz? Faiz lobisi mi, diğer lobiler mi yoksa daha üstlerde bir güç veya zeka mı? Kısa ve öz bir şekilde deli bilgiler paylaşayım sizlerle.
Faiz Lobisi Diye Bir Şey Var Mı?
Baştan belirteyim ki şu şu adamlar bir araya gelmiş, lobi kurmuş buna faiz lobisi demişiz. Bu biraz saçma. Ama birileri faiz üzerinden manyak ötesi paralar kazanıyor. Bakın muhteşem bir şekilde özetlemişler:
Döviz almak ve döviz satmak için ideal zamanların ne zamanlar olduğunu biliyor muyuz? Bu bölümde çoğu kişinin kafasındaki yanlış bilgileri parçalayacağız.
Döviz Almak & Satmak Hakkında Yanlış Algılar
Çoğu insanın kafasında şu temel iki yargı var:
Dolar, euro, altın, bitcoin (her neyse artık) yükseliyor demek ki bunlardan almalıyım. (dakika bir gol bir)
Dolar, euro, altın, bitcoin vs. düşüyor demek ki bunları satmalıyım. (dakika iki gol iki)
Çoğu kişi sazan gibi atlıyor. Her şeyden önce şuna kanaat getirelim; sürekli yükselme veya sürekli düşüş diye bir şey olmaz değil mi? Temple run oyunu gibi, engeller olmasa sıkıcı olurdu ya o hesap. Yükseliş ve inişlerin olması gerekir. Asıl olan şey ne zaman döviz almak ve ne zaman döviz satmak gerektiğini bilmektir.
Piyasa Sürekli Zigzaglar Çizer Durur…
Türkiye’de ekonomik kriz kapıda, tehlike sanılandan da büyük yazımızda belirttiğimiz gibi; dolar zigzaglar çizdi ve çizmeye de devam edecek! Doğası bu kardeşim, nedeni olur mu? Sürekli düşmesi veya yükselmesi saçma olmaz mı? Döviz almak, döviz satmak ile ne alakası var dersen şöyle alakası var:
Dolar 2’ye çıktı tekrar 1 seviyelerine düştü mü? Dolar 3’e çıktı tekrar 2 seviyelerine düştü mü? Dolar 4’e çıktı tekrar 3 seviyelerine düştü mü? Dolar 5’e çıktı tekrar 4 seviyelerine düştü mü? Dolar 6’ya çıktı tekrar 5 seviyelerine düşer mi?
En kötü 5.80, 5.90’a düşer sonra tekrar yükselir! 12 Ağustos’da dolar 7.40’ı gördü, hatırlatırım. Ekonomide bir şey tavanı gördüyse tekrar orayı görür, GÖRECEK DE! (aşağıda detaylandırdım bunu merak etmeyin)
Üst düzey bilgi sahibi olan arkadaşlara da göz kırpmak icap eder: “Elinizdeki kağıt paraları bitirecekler, çok değil en fazla 10 sene sonra! O kadar da sürmeyecek aslında, bol keseden yazdım ben. Bitcoin nasıl fırladıydı birden? Kağıt paralara çok büyük vurgun yapacaklar! Geleceğin parası bitcoin! Ne zaman bilmiyorum ama dünyayı yönetiyor diyebileceğimiz bir aileye ait olan bir ekonomi dergisinin kapağında bakın dolarlar yanıyor, bitcoin tarzı bir şey yükseliyor (anka kuşu mu her neyse onun GÖĞSÜNDE!, neden mi göğüs, bayrağı neden göğsünde taşıyorsan ondan!) Yani uzun vadede bitcoin kazandıracak! Konuya dönersek;
Ne Zaman Döviz Almak Ne Zaman Döviz Satmak Gerekir
1. Yöntem: Döviz Almak – Döviz Satmak İçin İdeal Zamanlar
“Bir şey zirveyi gördüğünde %90 düşecektir, bir şey dip seviyeyi gördüğünde %90 yükselecektir.”
Kuralımız bu, anlamayanlar için görsel ile açıklayayım:
Döviz Almak Döviz Satmak İçin İdeal Zamanlar
Yani tepeyi gördü ise satıyorsunuz, dip seviyeyi gördü ise alıyorsunuz. Mesela bugün dolar yedilik son zirvesinin epey altında, üstte belirttiğimiz gibi almak için SON FIRSATLAR! (03.11.2018)
Güncel bir örnek vereyim; hani rahip brunson serbest bırakıldı diye dolar düştü ya; bir çok kişi doları 7 seviyelerinde iken aldığı için panik yapıp, düşerken görüp zararına sattı. SONUÇTA İŞİ BİLENLER BÖYLECE PARA KAZANMIŞ OLDU! Çoğu kişi kaybediyorsa, kazanan sağlam vurgun yapıyor demektir! (Vurgun kötü anlamda değil tabi)
Bakın mesela döviz almak, döviz satmak meselesini karikatürize de etmişler:
Döviz Almak Döviz Satmak Karikatür
2. Yöntem: Döviz Almak – Döviz Satmak İçin Ustaları Takip Etmek
Rothschild, rockefeller, soros gibi aileleri takip edin. Bu adamlar dünyayı yönetiyor desek yanlış olmaz! Bu adamlar asla kaybetmezler, bu adamlar ne yapıyorsa aynısını yapabilirsiniz. Bu adamlar döviz almak, döviz satmak, bitcoin almak veya satmak konusunda karar vermek için örnek niteliğindedir. Zira PİYASA ONLARDAN SORULUR VE ASLA VE KATA ZARAR ETTİKLERİNİ GÖREMEZSİNİZ, ÇOK NADİRDİR!
Bakın ama bu dediğim şey 1 günlük değil, belki bir kaç ay, belki birkaç yıl sürer ama %90 zarar etmezsiniz. (şahsen)
Bir diğer örneği vereyim; yanlış görmedi isem Rusya merkez bankası dolar stoku yapıyormuş. Bu adamlar salak mı değer kaybedecek şeyin stokunu yapsınlar? Bir rockefeller kadar sağlam bilgi olmasa da bu da tüyodur AMA GÖRMESİNİ BİLENE!
Ben niye mi yazıyorum bunları? Hayrına yazıyorum merak etmeyin!
Döviz almak, döviz satmak vs. ile para kazanan adamlar bu yöntemi izliyorlar genellikle.
Döviz almak, döviz satmak işine gireceklere tavsiyemizdir.
İnternetten para kazanma yollarını konuşacağız bu sefer. Yazıyı şişirmek için boş beleş yöntemler anlatmayacağım, ama buradaki “internetten para kazanma yolları”nın çoğunu uygulayıp güzel para kazanan insanlara şahit oldum. Bu yöntemlerin bazılarını gelin hep birlikte konuşalım.
Şunun baştan garantisini vereyim ki, yazacağımız yöntemlerin çoğu hobi olarak görülüp ZEVKLE yapılabilecek şeylerden oluşuyor. Ayrıca İnternet ortamında olan diğer yazılardan farklı olarak işin püf noktalarından da bahsettik.
İnternetten Para Kazanma Yolları
1) Oyun Alıp Satmak
İndirimdeki oyunu alıp, bir süre sonra normal fiyatının biraz altında satacaksınız.
Hem kolay, hem zevkli. Tam da oyun sevenlere göre.
Sadece başta biraz sermaye ayırmanız gerekecek. Biraz da zaman tabi. Gerisi kolay ama.
Popüler yöntemler olduğu için belirteyim. Birisinde anket sitelerinde anket dolduruyorsunuz, öbüründe ÖZGÜN (ALINTI OLMAYAN %100 SİZE AİT) makale yazıp satıyorsunuz (İnternet sitesi yazanlar hücum ediyor merak etmeyin). Çeviri işleri ise adı üstünde 😀 ama detaylı bilgim yok tabi. Bunlarla ilgili yazımız maalesef yok.
Fakat internetten para kazanma yolları deyince al sat işleri içlerinde iyisi tabi. Ciddiyim en bilindik, en garanti yol bu. Özünde milyonlarca yıllardır süregelen “al gülüm ver gülüm” esasına dayanıyor. Ama bunları bilmenizde de fayda var. Al gülüm ver gülüm demişken:
8) Döviz – Bitcoin Alım Satımı
Her yaşa, bir çok kitleye hitap eden bir yöntemdir. Çeşitli yöntemleri paylaştık ama uzun vadeli ve orta vadeli yöntemler var burada;
İnternetten Para Kazanma Yolları BONUS: İnternet Sitesi Yazarak Para Kazanmak
Gerçekten en karışık ama en güzel gelir sağlayacak olan yöntem budur. Bununla ilgili yazımız yok ama internette araştırarak temel düzel bir bilgiye sahip olabilirsiniz. Ama olur da böyle bir şey yapmaya kalkarsanız site güvenliğine özellikle dikkat edin, her şeyi kayıt altında tutun. Siteye girilse bile o kayıtlar başka bir yerde kalsın! İnternetten para kazanma yolları bu kadar! En azından şahsen önerebilecek olduklarımın %70’i bunlar.
HAYATİ ÖNEMDE BİR YAZI İLE KARŞINIZDAYIM! Malumunuz ekonomik krizin kapısını araladık, krize giriyoruz adım adım. Üstelik bu durumu üst düzey yetkililer bile kabul etmeye başladılar. İNTERNET’TEKİ TAVSİYELERİN AKSİNE ben ekonomik krizi de hesaba katarak HAYATİ ÖNEMDE yatırım tavsiyeleri vereceğim sizlere! Lets begin!
1) Döviz Almanız İçin Son Fırsatlar (Altın da Dahil)
Dolar bugün itibari ile 5.59 seviyelerini bile görmüş. Dediği tutan bir çok kaynağa göre dolar önümüzdeki haftadan itibaren uçacak! Ben de katılıyorum. Geçmişte hep zigzaglar dolar. Mesela 3.98’den 3.33’e geldikten sonra bir seferde lak diye uçmuştu. Ayrıca bu yaz bir günde 6’dan 7’ye çıktığını da hatırlatırım. Yani adamların vurgun yapmak istemesi yeter. Kİ GEÇMİŞTE OLANLARA BAKARSAK GENE OLACAK! 5.60 seviyelerinin altını görmüşüz. Daha çok inecek hali yok. Son şanslarınız döviz ve altın almak için.
Döviz uçunca teşekkür edersiniz yatırım tavsiyeleri için. Rahip brunson serbest bırakılacak demiştik, sonra 1 ay ses etmedik ve bırakıldı! BU YAZIYI DA VAKTİ GELDİĞİNDE HATIRLATACAĞIM! Ok yaydan çıktı bir kere!
Dolar Alımı
Euro Alımı
Altın Alımı (bankada saklamayın)
Tabi bunları alınca “ooo yükseldi 50 kuruş, 1 lira hemen satalım” düşüncesinde olmayın. Uçacak bildiğimiz döviz, UÇACAK! Dediydi dersiniz.
Peki bunu neye dayanarak söylüyorum. En önemli sebebi şu:
Ek Bilgi (1) : Dolar Neden Düşürülüyor
Dış borcumuzun çoğu ÖZEL SEKTÖRÜN! Ve yakında ciddi ödemeler var. Bu borçlar da dolar üzerinden. Yani ister istemez bu adamlara devletin destek vermesi gerekiyor. Bunu da şöyle yapıyor:
4- $ alım pozisyonlarını incelersek 5.70 ve 5.80 seviyelerinde alım yapılmadığını görüyoruz. Sanırım büyük şirketlere tüyo verilmiş olmalı. Büyük ihtimal 5.50-5.70 arası yüklü alım gelecek. Peki bunlar niçin?
5 numarada da özel sektörün son aylarda oluşan kur farkından dolayı sıkıntıya düştüğünü ve ödeme dengesinin bozulduğunu görüyoruz. Sakladıkları TL mevduatlarını $’a çevirip 2019’a karlı girmek istiyorlar. Yani keriz şekilde av olmayın. “Geçici silkeleme” var diye belirtmiş.
Ek Bilgi (4) : Yatırım Tavsiyeleri – Dolar Mı Altın Mı
Dolar mı altın mı dolmaz mı yoksa? Tamam sakin sakin bir daha yapmayacağım 😀 Parası olan adama en akıllı yatırım tavsiyeleri altındır.
Eski yazılarımızdan birisinde belirttiğimiz gibi savaş çıksın, suikast olsun, kaos olsun, bir yere nükleer bomba atsınlar, dünyaya meteor düşsün… Dolar, euro falan hepsinin değeri tuvalet kağıdından farksız olur ama ALTIN ASLA VE KATA BELLİ BİR DEĞERİN ALTINA DÜŞMEZ! Hatta savaşta ve krizde ekstra değerlenir. Aklınızda bulunsun.
2) Faiz Hakkında Yatırım Tavsiyeleri
Dini açıdan sakat olduğu için tavsiye etmiyorum ama hassasiyeti olmayanlar faize yüklenebilirler. 2013 gezi öncesi faizler %4-5 gibi tarihi diplerdeydi. Şimdi %20 civarlarında ve DAHA DA ARTACAK! Faizin nasıl bir illet olduğunu da şu görselden öğrenebilirsiniz:
3) Araba Sahiplerine Tavsiyelerimiz
Arabanızı satmayın, çocuğunuz gibi bakın. Bu gidişle arabaya binmek aşırı lüks bir şey olmaya başlayacak. O zaman iyi para eder.
4) Ev Sahiplerine ve Ev Alacaklara Yatırım Tavsiyeleri
Evinizi satın. Türkiye’de çok ciddi ev fazlası var (malumunuz her yer inşaat) ve bu balon hükümetin tüm çabalarına rağmen söndürülemedi. Kriz de kapıda, bu şu demek evler zaten satılamıyordu (fiyatların göklerde olması da malumunuz) artık hiç satılamayacak. Ve BALON PATLAYACAK! Ev fiyatları dip yapacak.
Yani ev alacaklara yatırım tavsiyeleri olarak ev almak için 1 yıl daha dişlerini sıkmalarını öneririm. Ellerinde ev fazlası olanlar da evlerini satıp diğer belirttiğimiz şeylere paralarını gömebilirler.
5) Dar ve Orta Gelirlilere Tasarruf Önerileri
Üzgünüm ama süreç en çok sizi vuracak. Fatura bu tür durumlarda genellikle yatırımcı kaçmasın diye düşünülerek alt kademeye çıkarılır. BAKIN GERÇEĞİ SÖYLÜYORUM DİYE SÖVMEYİN BANA 😀 Haliyle açlık sınırının asgari ücreti GEÇTİĞİNİ DE BİLİYORUZ yani demem o ki durum vahim. Asıl tasarruf önlemlerini siz almalısınız. Bizim önerilerimiz:
Üstteki şeyleri yapmaya çalışın ki zararı olabildiğince azaltın.
6) Hayati Uyarı: ASLA AMA ASLA gerekirse ÖLÜN AMA BORCA GİRMEYİN!
Yatırım tavsiyeleri gibi olmasa da en önemli uyarım şudur. ASLA AMA ASLA BORCA GİRMEYİN! BU HERKES İÇİN GEÇERLİ! FAİZ TAVSİYELERİ KISMINDA belirttiğimiz gibi faizler uçunca size 100 milyarı 2-3 bilemedin daha fazla KATI olarak ödetecekler! Bakarsınız borcun / kredinin taksiti aylık faizin çok altında kalmış 😀
Sömürülürsünüz ve o para bankada faize para yatıranlara ve bankaya gider!
NOT: Bir yerden bilgi almıyorum; araştırma bunlar hep. Yazdıklarımızdan da sorumluluk kabul etmeyiz ama merak etmeyin bunlar yüksek ihtimalle olacak! Ocağa kadar teşekkürünüzü edersiniz. O dönemde de ayrı bir yatırım tavsiyeleri yazısı yazarız. Vakti gelince bugünkü yatırım tavsiyeleri yazımızı hatırlatacağım! Hadi sağlıcakla…
Birazcık uzun ama çok önemli bir yazı olacak. Varlık fonu konusundan girecek, küresel ekonomik krizden çıkacağız, halk olarak ALABİLECEĞİMİZ ÖNLEMLERDEN DE BAHSEDECEĞİM ve en önemlisi asla uydurma bilgiler olmayacak. Alın çayınızı kahvenizi başlayalım.
Varlık Fonu ve McKinsey İlişkisi
Öncelikle “varlık fonu”nun kuruluş amacı bambaşka. Amaç ülkeye dış sermaye ve yatırımcı çekmekti. Zira ekonomimiz sıcak paraya bağımlı ve Trump gibilerle çıkıp it dalaşına girince 50 kuruş falan artıyor. İster istemez üretim değil tüketim topluluğu olduğumuz için sıcak paraya bağımlıyız.
Önce işin iyi yanlarına bakalım: Varlık Fonu sonrası Türkiye’ye birçok ülkeden temsilci gidip geldi. Akabinde Erdoğan’ın körfez ziyaretleri oldu. Bunlar görünen yüzü tabi. Görünmeyen nice görüşmeler de olmuştur. İnsanları yönetmek için çıkarlarına hitap etmek zorundasınız. Biz de adamları çekmek için onlara “varlık fonunu garanti gösterdik.” Ataeribey güzel özetlemiş:
Körfez sermayesi için "Alın bakın, biz Varlık Fonu diye şöyle bir yasa çıkardık,aklarız,örteriz vb." imkanlar sunuldu gibi.
Ataeri’nin ifadesi ile Türkiye’nin bir sermaye havuzuna dönüştürülmesi gerek. Bugün yapılan baskıya gösterdiğimiz direnci, dışarıda kaldığımız takdirde gösteremeyiz. Hala ayakta durabilmemizin bir nedeni de budur. Zira durumumuz sahiden iyi değil.
Dünyadaki Ekonomik Gidişat Hayra Alamet Değil
Amerikan merkez bankası FED dünyaya karşılıksız verdiği dolarları toplamaya başladığı için dolar TÜM DÜNYADA evet doğru okudunuz tüm dünyada değer kazanıyor. 15 Temmuzdan sonra dolar 3’ü geçmemişti yani. Şimdi 6 civarlarında. Ne oldu da ikiye katladı? Şu yazımızda üretim ekonomisine sahip olmadığımız için doların bizi iki kat fazla vurduğunu da söylemiştik. Tabi küresel ekonomik gidişat hiç hayra alamet değil. Durum sadece bizde vahim değil.
Bakın mesela Amerika başkanı Trump “YİNE” Araplardan para istemiş: (koskoca ABD(!) başkanı olacak bir de)
FED’den sonra Avrupa merkez bankasından da benzer faiz arttırımları bekleniyor. Türkçeye çevirirsek DOLAR VE EURO daha da artacak ve ENFLASYON DA ARTACAĞI İÇİN HAYAT DAHA DA ZOR-LA-ŞA-CAK! Gerçeği söylemekle yükümlüyüz. Dünya *** yoluna gidiyor anlayacağınız. Varlık fonu ciddi ama riskli de bir önlemdi. Kumar bir nevi.
Türkiye de Ekonomik Krize Doğru Yürüyor ve Tüm Dünya…
Ülkemiz de maalesef ekonomik krize doğru yürüyor. Kış aylarında iliklerimize kadar hissedeceğiz şüpheniz olmasın. Faiz arttırımının eskisi kadar etkili olmamaya başlaması, dışarıdan gelen paraları ÜRETİME DEĞİL, İNŞAATA YATIRARAK ÜLKEYİ BETON ÇÖPLÜĞÜNE ÇEVİRMEMİZ, en önemlisi cari açık ve üstte belirttiğimiz israf gibi sebeplerle krize yürüyoruz.
Katma değerli markamız yok. Ya dışarıdan ülkeye para sokacaksın, ya borç alacaksın (dış borçlar da 480 milyar DOLARI geçti maşAllah), ya da turist çekeceksin. Cari açığı böyle finanse ettik yıllarca.
Şu an borçlanırken sadece diğer borçları ödemek için değil aynı zamanda faizlerini ödemek için de borçlanıyoruz. Faizin ne kadar ***tan bir şey olduğunu görünüz bir yandan. Fakir adam 100 milyar kredi çekip 200 milyar öderken aradaki 100 milyar farkın ciddi bir kısmı bankaya faizle para yatıran insanlara gidiyor. ALIN SİZE HAKİKAT VE ADALETSİZLİK! ZENGİN BÖYLE ZENGİN FAKİRSE BÖYLE FAKİR OLUYOR!
Doların Yükselmesi Kısa Vadede Aleyhimize Uzun Vadede Lehimize
Bu konuya da kısaca değinelim. Kısa bir süre lüksten kısacağız, yarı aç kalanlar olacak. Özellikle dar gelirliler. Hepimiz hissedeceğiz. İTHALAT AZALACAK, İTHALATÇILAR BATACAK! Cari açık sorunu böylece çözülünce (ki ithalat düşerken ihracat rekor üstüne rekor kırıyor şuan) üretim yapmaya başlayacağız. TEK ÇARE, TEK REÇETE BU!
Türkiye Ekonomi Yönetiminin Basiretsiz Olduğu Gerçeği
Fotoğraftaki adam Yiğit Bulut. Sayın Cumhurbaşkanı’nın baş ekonomi danışmanı 😀 Yorum sizlerin. Ama üst perdeden bakalım; Sn. Erdoğan niye bunu yanında tutar derseniz kötü mü oluyor işte ilk krizde ne kadar beceriksiz varsa hepsi gidecek onla beraber. ZİRA SİYASETTEKİ HİÇBİR ŞEY TESADÜF DEĞİLDİR! DEVLETLER DE GÜNLÜK PLAN YAPMAZLAR!
Şuan’ki ekonomi bakanı da faiz ve enflasyonun paralel arttığını göremeyen birisi. Ah bir baksa 2013’ten sonraki verilere. Ben buraya koyayım:
Gezi Parkı Eylemleri Öncesi: Faiz 4.52. Enflasyon o yılda 12 ayı toplayınca 7.4. Şuan faiz %26 dolaylarında, enflasyon da daha şimdiden %24’lerde. YUH YUH YUH! 15 yılın en kötü seviyeleri imiş.
Doların da etkisi var faiz in de var. FAİZ ARTINCA HANGİ SALAK ÜLKEYE YÜKSEK FAİZLE KREDİ ÇEKİP YATIRIM YAPSIN Kİ?
Daha da mühimi SANAYİYE GELEN ELEKTRİK ZAMMI NORMAL TÜKETİCİDEN FAZLA. KALAN AZINLIĞI DA BİTİRİR BU!
Neyse daha fazla konuşmaya gerek yok. Daha kötü şeyler de var, şimdilik bunlar da yeter. Varlık fonundan girdik, ekonomi yönetiminden çıktık. Asıl kıyağımızı geçip yazıyı bitirelim.
Şok şok! Erdoğan McKinsey Anlaşmasını İptal Etti! Konuşurken surat ifadesi de çok iyi değildi. Bakın ne demiş;
“Bütün bakan arkadaşlarıma ‘Bunlardan fikri danışmanlık hizmeti de almayacaksınız’ dedim. Hiç gerek yok, biz bize yeteriz.”
Buradan asıl dersi “ak trollerin” ve Erdoğan’ın çevresinde her dediğine he diyen yalaka ve trollerin çıkarması gerekir.
Mckinsey birkaç gün evvel gündeme geldiğinde bakın Ekonomi bakanı Berat Albayrak ne demişti:
“Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” dedi.”
Adam her çeyrekte kontrol edecekti. Peki ya savunma ve istihbarati ekonomik verileri neden gösterecektik? Hangi akılla sahiden? Gizli savunma projelerimizin (zira her devletin var) ekonomik verilerini görecekti.
Heriflere bir de milyon veya milyarlarca dolar para ödeyecektik. Parayı aslında devlet değil, vergilerle halk ödeyecekti.
Bir nevi düyunu umumiye idi. O da borçlarımızı ödeyebilmemiz için DIŞ GÜÇLERCE kurulmuştu ve en başta GELİRLERİN YÜZDE YİRMİSİNE EL KOYMUŞTU. (o civar)
Şimdi ne oldu öyleyse? İki ihtimal var.
Kötümser İhtimal: Halk ve muhalefetin baskılarına dayanamayıp mı iptal edilmiş olması.
İyimser İhtimal: Dış baskılara karşı konulamadığı için gündeme getirilmesi ve baskı kuranlara halkın tepkisinin bahane gösterilmesi ile anlaşmanın iptali
Hangisi bilemem. Peki ya iptal edilmeseydi işin ucu nereye giderdi? Cevabını mert adaş’tan alalım:
2002'den sonra Türkiye, İMF borcunu özelleştirmelerle ödemişti. 2019'da yeni bir İMF borcu gelirse ASELSAN, THY, PTT, Halk Bankası'nı satarak mı ödeyeceğiz?
İşin sonunda birşey kalmayınca ne olcak?
Ülkenin heryerinde ABD bayraklı üsler görürsünüz….
Siyasi baskılar kasten anlaşma iptali için mi yapıldı yoksa bilemem ama vatana millete hayırlı olsun. Kış ayları zor geçecek. Her ne kadar Berat Albayrak “zor dönemi geride bıraktığımızı” söylese de.
Recep Tayyip Erdoğan: “Bütün bakan arkadaşlarıma ‘Bunlardan fikri danışmanlık hizmeti de almayacaksınız’ dedim. Hiç gerek yok, biz bize yeteriz.”
Kemal Kılıçdaroğlu: Ben 10 soru sordum yanıt veremedi ve sözleşmeyi iptal etti. Bir sorum daha var o anlaşmayı yapan damat o koltukla kalacak mı kalmayacak mı? O anlaşmayı kaç dolara attınız”
Meral Akşener: “Sayın Cumhurbaşkanının bu kararını çok olumlu buluyorum. Bu hizmet alımına ilk karşı çıkan siyasi parti bizdik. Dolayısıyla uyarılarımızın dikkate alınmasından memnuniyet duyuyoruz. Doğru bir iş yapılmıştır”
Berat Albayrak: Henüz ses yok 😀 Ama CB açıklama yaparken yüzü gülüyordu.
Bu arada dipnot:Devletler günlük plan yapmazlar. Şahsen sayın Albayrağın ekonomi bakanlığında oturması, cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmasından kat kat iyidir. Anlaşmayı yapan o olduğuna göre İngiliz lobileriyle arası hayli iyi olmalı. Öyle bir güce sahip olan birisini de bir yerde oturtmazsanız devlet içinde savaş çıkar. Tek boyutlu bakmayalım. Ha McKinsey modern düyunu umumiye olacaktı bizim için, felaketten döndük orası ayrı.
“McKinsey Düyunu Umumiye”nin modern halidir. Nasıl mı? Önce gündemi inceleyelim:
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, Yeni Ekonomik Programı kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde kurulacak “Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi”nin, ABD yönetim danışmanlık şirketi McKinsey’le çalışacağını açıklaması sonrasında başlayan tepkiler dinmiyor.
Kimileri bunun ekonominin yönetiminin ABD’ye devredilmesi olarak yorumluyor.
Kimileri ise karşılıklı tavizler olarak yorumluyor.
Bize göre adamlar bizim yüklü dış borcumuzun (480 milyar dolar civarı) küçük ama bizi birkaç aylık kısmını ödemek karşılığında borç paranın yönetimini bize devredin demiş olabilir.
Her ne olursa olsun “McKinsey Düyunu Umumiye”nin modern halidir. Bundan sonrasını dikkatlice takip edin;
Düyun-u Umumiye Nedir?
Bilmeyenler için düyunu umumiye 1881 ile 1939 yılları arasında (Bak Atatürk zamanında dahi) Osmanlı İmparatorluğunun dış borçlarını denetleyen İngiliz merkezli bir kurumdur. Bu kurum dış borçları ödeyemeyeceğimizi açıkladıktan sonra kurulmuş ve böylece EKONOMİNİN YÖNETİMİ DOĞRUDAN DIŞARIYA VERİLMİŞTİ!
Ya bugün?
Bugün borcumuzu ödemek için değil aynı zamanda faizini de ödemek için borçlanıyoruz. Kısır döngüdeyiz yani. Üretim ekonomisi desen o yok, yerine israf ekonomisi var. Eee biz ne yapıyoruz? Paso borçlanıyoruz. Borçlarımızı ödeyemedikçe borçlanıyor ve borç yığını oluşturuyoruz. BU PARAYI BABALARININ HAYRINA VERMİYORLAR! Borçlandıkça ONLARA BAĞIMLI OLUYORUZ! Adım adım taviz veriyor, taviz verdikçe OSMANLININ ÇÖKÜŞ DÖNEMİNE DÖNÜYORUZ!
Borçlarımızı ödemeye gücümüz yok. Lüks içinde hayat yaşıyoruz, asgari ücretliler ise sürünüyor. Bu israfa para dayanmıyor. Adamlardan borç isteyip duruyoruz. Son 20 yıldaki borçlanma miktarına bakın bir Allah aşkına 300 küsür milyar DOLAR diye hatırlıyorum. 480 milyar dolar dış borcumuz var. BUNLARI ÇOĞU DA ÖZEL SEKTÖRÜN! Yani 1 kuruş artan dolar özel sektöre 480 milyar TL olarak dönüyor. Vay halimize. Onlar ödeyemeyince Kİ BU GİDİŞLE ZOR borç bize HALKA kalacak!
İşte burada “McKinsey Düyunu Umumiye” ilişkisi devreye giriyor. Adamlar muhtemelen bize bizi bir süre daha idare edecek para sağlayacaklar veya siyasi anlamda BİZE TAVİZ VERECEKLER, karşılığında ise ekonomi yönetiminin bir kısmını onlara bıraktık anlaşılan.
“McKinsey Düyunu Umumiye” İlişkisi
Tabi bugün AÇLIĞI GÖZE ALAMAYIP ekonomisini dışarıya bağlamak çok yanlış! “McKinsey Düyunu Umumiye”nin modern halidir! Ekonomi yönetimi dışarıya bırakılır mı? 70 yıl falan önce eğitimi FULLBRIGHT anlaşmasıyla dışarıya bıraktık sonuç ortada. Ekonomi zaten sıkıntılı iken iyice kötü duruma düşüyoruz.
O zaman İngiliz’di şimdi Amerikan.
Ne farkı var? İkisi de borçlardan dolayı başımıza gelen illetler.
Düyunu umumiye İLK BAŞTA GELİRLERİN %20SİNE EL KOYMUŞTU!
Bakalım bunun sonu Düyun’u umumiye’ye gidecek mi? Bu gidişle gider!